REPORTAGE - LANTBRUK

Pandemin satte ljuset på närodlat

Coronakrisen har skapat ett större fokus på inhemsk livsmedelsproduktion. Per Sandqvist som driver lantbruk, kvarn och gårdsbutik har under våren sett intresset för närproducerad mat skjuta i höjden.

4 juni 2020
Foto: Oskar Omne

Få av oss har glömt toalettpapperspaniken som rådde i början av våren. Och burkmat-, mjöl- och jästhysterin som gjorde att vissa hyllor i våra butiker gapade tomma i flera veckor. I coronapandemins inledningsfas betedde sig många konsumenter en smula besynnerligt. Många handlade på känsla, en känsla som initialt gränsade till panik för somliga.

– Det ligger något i psykologin kring de där första veckornas hysteri som faktiskt har verkat till vår fördel, både ute i butik och här på gården i vår gårdsbutik, säger Per Sandqvist.

Tillsammans med sin bror Joakim driver han Landsberga gård i Uppland. Vid sidan av det vanliga lantbruket med växtodling och vissa maskintjänster har Landsberga en egen gårdskvarn och äggproduktion. Sedan 2014 säljer man ägg direkt till butiker och 2018 öppnade gården sin gårdsbutik där de säljer lokalproducerad mat och hantverk från hela Uppland. I anslutning till gårdsbutiken finns också ett kafé.

– Många människor fick sig en tankeställare kring matförsörjning när det där toapappersracet satte i gång, säger Per Sandqvist.

Ökade omsättningen markant

Landsberga gård märkte av det direkt och såg en markant ökning av besök.

– De senaste tio veckorna har vi ökat vår omsättning i caféet och butiken med mellan 60 och 70 procent ungefär. De sista två veckorna har varit lika bra som våra allra bästa sommarveckor förra året, säger han.

Att coronaeffekten skulle bli så lukrativ för verksamheten hade han aldrig kunnat ana. Precis som alla andra företagare följde han noga krisens utveckling och folkhälsomyndigheternas råd redan från start.

– Det är klart att vi var oroade, det var många osäkra faktorer, särskilt där i början. Vi var inte alls säkra på att vi ens skulle tillåtas ha öppet i kafé och butik, säger han.

Med lite förändringar i den fysiska miljön blev det möjligt att fortsätta ta emot gäster på gården.

– Vi ställde upp utemöblerna direkt, glesade ut mellan borden inne och ordnade så att det går att ta kaffe utomhus och slippa trängas.

Företagets butikschef Elinor Lööf, ny på jobbet sedan i januari, såg flera nya möjligheter till merförsäljning.

– Varför säljer ni inte tiokilossäckar med mjöl i butiken, undrade hon. Vi hade inte ens tänkt tanken att folk skulle vilja köpa så mycket på en gång, men det vill de. Vi har sålt oerhört bra från vår egen kvarn i år, säger Per Sandqvist.

Folk längtar ut

Bland de tillströmmande besökarna, i synnerhet på vardagarna, märks en stor mängd "pigga 70-plussare" som Per Sandqvist kallar dem.

– De får väl nog av att sitta i lägenhet. Att åka ut till oss på landet blir en fin utflykt. Här är rymligt och luftigt och man kan fika och umgås ute utan att riskera smitta, säger han.

Arbetet med beställning, varumottagning och uppackning i butik har ökat rejält sedan i mars.

– Men det är ju angenäma problem, säger Per Sandqvist som hittills har klarat sig bra med befintlig personal men nu ser behovet av att rekrytera minst en person till över sommaren.

Det ska väl inte vara allt för svårt att få tag på kompetent servicepersonal i dessa tider, säger han. Han hoppas att den positiva coronaeffekten för företaget kommer hålla i sig, åtminstone delvis, även sedan den akuta krisen är över.

– Vi har arbetat aktivt med marknadsföring i många kanaler sedan vi startade och jag tror faktiskt inte att all ökning har att göra med corona, säger han.

Intresset för närodlat och lokalproducerat har ökat stadigt i många år, allt fler intresserar sig för matens ursprung och inser att lokalproducerat ofta smakar mer. För oss har corona inneburit en rejäl boost och jag tror inte att intresset kommer falla helt när coronakrisen är över.

Positiva effekter som coronakrisen fört med sig
  • Intresset för matens ursprung och lokalproducerat har ökat.
  • En ny medvetenhet hos fler kring kopplingarna mellan miljö och hälsa, det vill säga närproducerat.
  • Inhemsk livsmedelsproduktion har hamnat på den politiska agendan.

Landsberga gård AB
Säte: Biskopskulla Landsberga, 749 63 Örsundsbro
Uppsala län
Grundat: 1888 av vår farfars far, Henrik. Aktiebolag sedan 1991.
Affärsidé: Modernt livsmedelsföretag med närproducerade livsmedelsprodukter till matmedvetna konsumenter.
Antal anställda: 6
Omsättning (2019): 22 MKR.