REPORTAGE

Rekordförsäljning tack vare coronakrisen

Trädgårdsskötsel och växtodling har blivit viktiga andningshål för många svenskar under coronapandemin. Grossistplantskolan Splendor Plant gör sitt bästa år någonsin och nyrekryterar mitt i krisen.

4 juni 2020
Foto: Lisa Wikstrand

Förra året lade Splendor Plants största konkurrent ned och siffrorna för 2019 blev de bästa på många år. Företaget ökade från 88 till 128 mkr i omsättning och ser nu ut att gå mot ännu ett rekordår, mycket tack vare coronakrisen.

– Växtförsäljningen har ökat rejält i och med corona, det hade vi inte räknat med, säger Johanna Pommer som arbetar med både HR och marknadsföring på det skånska växtförsäljningsföretaget. Att många svenskar både arbetat och vistats mer på hemmaplan ser Johanna Pommer som den största anledningen till att växtförsäljningen fått ett sådant uppsving under våren.

– Många har längtat ut under karantän-tiden. Den egna trädgården eller balkongen är ju en perfekt plats att vara på när man tröttnat på att sitta inne, säger Johanna Pommer.

Nyanställer för att klara trycket

Splendor Plant har 45 fast anställda men visstidsanställer vanligtvis ytterligare 75 personer under sin högsäsong från tidig vår. I år har Johanna Pommer säsonganställt ytterligare 10 medarbetare för att klara av det nya försäljningstrycket.

– Jag har rekryterat flera personer som annars kanske inte hade arbetat hos oss. Bland annat en tjej som till vardags jobbar som styrman på en båt i Karibien och en kille från trakten som brukar arbeta som surfinstruktör i Spanien.
På spontanansökningarna som rullar in till företaget märker Johanna Pommer att många människor tvingats lämna sina jobb i andra branscher.

– Och då är vår bransch en sådan som många är intresserade av att prova i stället, det är positivt såklart, säger hon.

Den nya blandningen av människor på Splendor Plant berikar verkligen arbetsplatsen, menar Johanna Pommer som inte haft några problem med att lära upp ny personal. På Splendor Plant jobbar man nämligen alltid i par, eller i större arbetsgrupper.

–Det gör att även orutinerad personal kan tas in, de lär sig arbetet genom sina kollegor och har alltid någon i arbetsgruppen som varit med länge. Vi har också en del utländsk arbetskraft hos oss under högsäsong, men eftersom den börjar relativt tidigt på året så hann alla komma på plats innan gränserna stängdes.

Krisen ger tid att tänka

Om coronakrisen på sikt kommer generera några bestående effekter på växtförsäljningen återstår att se, men Johanna Pommer hoppas att tiden i karantän och avskildhet blivit en ögonöppnare för många.

– Jag hoppas att tempot i samhället går ner lite faktiskt, så att folk har tid att tänka. Vi har från vår horisont sett hur kreativiteten i samhället ökat i och med krisen, säger hon.
Som företagare är hon nöjd med hur regeringen och Folkhälsomyndigheten har hanterat krisen, och ur ett affärsmässigt perspektiv är hon tacksam för att Sverige än så länge inte tvingats till total nedstängning.

– Våra kollegor i bland annat Holland, Frankrike och Belgien har haft det väldigt tufft på grund av lock down, deras högsäsong fick sig ett rejält avbräck. För oss här i Sverige har det som sagt sett annorlunda ut och det är jag oerhört tacksam för. Självklart är vi stolta över våra fina siffror, men framför allt hoppas jag på mer långtgående effekter när fler människor fått tid att tänka över hur de helst vill leva sina liv.

Splendor Plant

Affärsidé: Försäljning och odling av trädgårdsväxter.
Säte: Jonstorp utanför Höganäs.
Omsättning (2019): 128 MSEK.
Grundat: 1961.
Högsäsong: April–juni och oktober–november.

3 positiva bieffekter av coronakrisen

  • "Fler människor har hittat ut i naturen under krisen, jag hoppas det består."
  • "Diskussionerna om Sveriges egen livsmedelsförsörjning och produktion har kommit upp på agendan, mycket viktigt inför framtiden."
  • "Intresset för att plantera och äta sin egen mat har ökat, härligt!"