REPORTAGE - LÖN OCH ERSÄTTNINGAR & SKOGSBRUK

Nytt löneprogram anpassat för skogsbranschen

Det första löneprogrammet helt anpassat för Skogsavtalet är här. Hogia lön Skogsavtalet ger användaren en större trygghet i att allt blir rätt. – Jag är riktigt nöjd med hur det fungerar och underlättar i min vardag, säger Catrin Viberg, löneansvarig på MT Gallrarna.

3 december 2020
Foto: Anna Hållams

För medlemmar i skogssektionen i Gröna arbetsgivare kan mycket tid sparas genom att använda ett löneprogram anpassat till kollektivavtalet. I samarbete med IT-företaget Hogia har Gröna arbetsgivare utvecklat ett redskap för alla som hanterar lön inom skogsbranschen. Det ska underlätta efterlevnaden av Skogsavtalet.

På skogsföretaget MT Gallrarna i det lilla samhället Skorped utanför Örnsköldsvik är Catrin Viberg ansvarig för lönerna, hon har varit med sedan starten 2002. Från början gjorde hon alla lönerna i en excel-fil varje månad. Det manuella arbetet tog mycket tid och det blev snart tydligt att de behövde uppgradera till ett automatiserat löneprogram.

– Det var när Skatteverket ville ha inrapporteringar varje månad som det blev alltför tidskrävande att göra allt jobb manuellt. Vi jobbade ett tag i det gamla systemet men nu har vi tagit ytterligare ett steg och jobbar i Hogia Lön anpassat för Skogsavtalet sedan snart ett år. Jag är riktigt nöjd med hur det fungerar och underlättar i min vardag, säger Catrin Viberg.

Tryggare process

För Catrin har bytet till Hogia framförallt sparat tid. Tid hon tidigare lagt på att utföra själva arbetet men också tid hon spenderat med att oroa sig över om allt blivit rätt och i enlighet med kollektivavtalet. Att manuellt kontrollera och se till att kollektivavtalet efterföljs blir snabbt mycket tid sammanlagt. Det tog heller inte lång tid att komma igång med det nya programmet.
– Jag fick hjälp av Hogia med att lägga in grunduppgifterna och vi satt tillsammans i någon timme för att göra det. När uppgifterna väl var inne var det i princip bara att köra igång. Jag har haft kontakt med kundsupporten några gånger efteråt men utöver det har det inte varit några som helst problem. En stor tidsvinst för mig som gör att jag kan ta tag i annat som tidigare fick prioriteras bort, säger Catrin Viborg.

Avtalet uppdateras automatiskt

Att Skogsavtalet finns i programmet gör att användarna har tillgång till förinställda lönearter med rätt benämningar för avtalet, hantering av arbetstidskonto och att rapportering av lönestatistik till Svenskt Näringsliv fungerar smidigt. Även beräkningar och utbetalning av semesterlön är anpassad till avtalet. För Catrin handlar jobbet nu bara om att fylla i arbetade timmar, semester och sjukdom. Resten sköter programmet av sig själv.

– All rapportering är mycket enklare nuförtiden. Skatteverket, Svenskt Näringsliv och även försäkringsbolag går snabbt och smidigt. Nu när det nya kollektivavtalet är klart kommer programmet att uppdateras och jag slipper tänka på att själv sätta mig in de förändringar i avtalet som gjorts, säger Catrin Viberg.

Text: Moa Långbergs

Så här kommer du igång:

Hogia Lön Skogsavtalet är ett AGI-anpassat och Windowsbaserat program. Det har förinställda lönearter med rätt benämningar för avtalet och digitala lösningar för lönespecifikationer och kontrolluppgifter via appen MyPayslip.
När du börjar använda programmet matar du in grunduppgifterna för ditt företag, resten sköter programmet automatiskt. För nybörjare finns en gratis "kom igång-utbildning" tillgänglig och du kan även få personlig hjälp av kundservice när det behövs.

Kontakta Hogia

Terese Johansson
Tel: 0303-68800
smallofficeSalj@hogia.se