REPORTAGE

Vill förändra golfen inför framtiden

Det är högtryck i golfsverige. Att ta tillvara på möjligheterna och hänga med i den snabba utvecklingen nu är viktiga frågor för Thomas Ahlberg, ny fullmäktigeledamot i Gröna Arbetsgivares golfsektion.

26 februari 2021
Foto: Bokskogens Golfklubb

På Bokskogens Golfklubb utanför Malmö är Thomas Ahlberg klubbchef sedan elva år tillbaka. Han har jobbat med golf de senaste 23 åren. Innan dess var han faktiskt förbundskapten för det svenska landslaget i amerikansk fotboll. Känslan och vikten av att jobba som ett lag är något han bär med sig från sin tid i den amerikanska fotbollen.

– På en arbetsplats jobbar man som ett lag. Alla delar måste klaffa och ingen är starkare än den svagaste länken. För mig personligen handlar det också om att alltid vara tillgänglig för mina medarbetare och se till att inte vara rädd för att hugga i själv, säger Thomas Ahlberg.

Nu är Thomas nyinvald fullmäktigeledamot i Gröna arbetsgivares golfsektion. Att komma in i just det här läget tycker han är intressant.

– Golfen har förändrats mycket under de senaste åren och just nu är vi i en situation där vi måste arbeta på att hänga med och förändra hur vi arbetar för att ta oss an framtiden, säger Thomas Ahlberg.

Större bredd i branschen

Samtidigt som intresset för golfen har ökat explosionsartat under 2020 har skillnaden mellan olika klubbar och banor växt under de senaste sex åren. Nya toppmoderna anläggningar samsas med enklare banor. Klubbmodellen är också i förändring.

– Den yngre generationen har en annan syn på vad det innebär att vara medlem i en klubb, med högre förväntningar på service och tillgänglighet, säger Thomas Ahlberg.

I och med det ökade trycket på banorna under Coronapandemin har klubbarna också behövt tänka till kring planering av arbetstid och skötsel av banorna. Det är en fråga som Thomas gärna vill jobba vidare med hos Gröna arbetsgivare. Det är också något han har kämpat mycket med på Bokskogen.

– Det har varit mer hektiskt än vanligt under vissa perioder och frågan om arbetstid är verkligen aktuell. När det är mycket folk ute tar det längre tid att fixa banorna. Det är också en säkerhetsfråga för banarbetarna. Överlag har många verkligen ansträngt sig och arbetat mycket övertid under 2020. Där är det viktigt att vi tänker till, folk ska må bra på sina arbetsplatser, säger Thomas Ahlberg.

Förberedelse för goda år

Thomas tror att vi nu står inför några goda år på golfbanorna. Det höga intresset kommer att ge effekter och kanske mattas av något men ändå hålla sig på en högre nivå framöver. För golfklubbarna gäller det att tänka till och ta vara på de möjligheter som öppnar sig. Hur vill man positionera sig långsiktigt och hur engagerar man och bygger en medlemsbas som vill komma tillbaka år efter år?

– Att komma till golfklubben är en helhetsupplevelse. Det vi väljer att erbjuda ska också fungera och lämna kvar en positiv känsla efter besöket. Då landar vi återigen i laget och vikten av att alla förstår sin roll och levererar, säger Thomas Ahlberg.

En annan svårighet som branschen behöver tänka till inom är intäktsmodellen. Att balansera mellan det kommersiella och ideella är en utmaning.

– Det bästa med golfen och mitt jobb är att möta alla underbara människor som är här på sin fritid och brinner för sin idrott. Och mina fantastiska arbetskamrater förstås. Att vara med i fullmäktige för Gröna arbetsgivare ska bli roligt. Det är ett nytt uppdrag för mig och det ska bli kul att vara med och lära sig, säger Thomas Ahlberg.

Text: Moa Långbergs