REPORTAGE - KOMPETENSFÖRSÖRJNING

Allt fler söker gröna jobb på nätet

Sedan 2003 finns majoriteten av alla gröna jobb på en och samma sajt, söktrycket och annonsutbudet har ökat varje år. Annika Bergman har varit med sedan starten och berättar mer om vad en oberoende digital plattform för gröna jobb betyder för branschen.

4 juni 2020
Foto: Eva-Lena Johnsson

Den digitala plattformen gronajobb.se grundades för 17 år sedan för att stödja de gröna näringarnas utveckling. LRF och Gröna arbetsgivare har varit med sedan starten.

– Dessutom samarbetar vi med bland annat Arbetsförmedlingen, universiteten och bransch- och fackorganisationer som till exempel Kommunal och Trädgårdsanläggarna i Sverige, förklarar Annika Bergman, lantmästare och egenföretagare som även hon varit involverad i projektet sedan starten.

Ökat intresse för gröna jobb

Förutom att samla de flesta gröna jobb på ett och samma ställe, för att på så vis göra det enklare för arbetssökande att hitta rätt, utgör sajtens innehåll och söktryck också underlag ör statistik och politiskt påverkansarbete.

– Vi är inte kommersiella, det hade begränsat vårt utbud av jobb om vi började ta betalt för annonser, säger Annika Bergman. För oss är det viktigt att få in så många gröna jobb som möjligt, det ger oss ett bra underlag för att visa på hur behoven ser ut i branschen.

Även besöksstatistiken beskriver saker om branschen. Ett sådant exempel är att coronakrisen skapat ett helt nytt söktryck.

– Vi har sett en helt ny kategori jobbsökande hos oss under våren, enmansföretagare, vars hela företag gått upp i rök söker sig till vår sajt. Det här är företagsamma människor som ser möjligheter och det är roligt att många av dem funderar på att börja arbeta i de gröna näringarna.

Här söker gröna företagare personal

Varje dygn tankas alla nya utannonserade gröna tjänster från platsbanken.se in i systemet, de utgör cirka 75 procent av alla annonser på sajten. Resten lägger gröna företagare in själva.

– Vi har väldigt många småföretagare representerade hos oss. Ofta avstår de från att annonsera via arbetsförmedlingen och lägger bara ut sina annonser hos oss, säger Annika Bergman.

Behovet av kompetent arbetskraft inom de gröna näringarna ökar, samtidigt har bristen på densamma blivit allt tydligare i Sverige, inte minst under coronakrisen då utländsk säsongsarbetskraft har haft svårt att ta sig in i landet.

– Jag är helt säker på att svårigheten att få tag på kompetent arbetskraft hämmar utvecklingen i de gröna näringarna. De senaste månaderna har vi sett ett nyvaknat intresse för naturen och närmiljön, jag hoppas att det intresset håller i sig och att fler hittar till våra lediga jobb. En hög lön är inte allt, livskvalitet går att mäta på så många fler sätt än i kronor och ören.